ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

En

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η Πλαστική Χειρουργική είναι μία ιατρική ειδικότητα, που σκοπό έχει την βελτίωση η επανόρθωση της φυσικής  εμφάνισης, και την ελαχιστοποίηση δυσμορφιών ή ουλών, που οφείλονται σε ατυχήματα, ασθένειες, γενετικά ελαττώματα η ακόμα και στην φυσιολογική γήρανση του δέρματος.

Η λέξη «πλαστική» προέρχεται από τα Ελληνικά και σημαίνει καλούπι - μορφή.

Στην πλαστική χειρουργική περιλαμβάνεται και η αισθητική χειρουργική. Παρόλο που η αισθητική χειρουργική δεν είναι απαραίτητη για την υγιή κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού, υπάρχει, για να βελτιώνει την εξωτερική μας εμφάνιση.

Η Βλεφαροπλαστική, είναι μία χειρουργική μέθοδος που σκοπό έχει να ανυψώσει και να αλλάξει το περίγραμμα σε χαλαρά, με ρυτίδες ή και με «σακούλες» βλέφαρα. Μερικές φορές γίνεται και σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση ανύψωσης της γωνίας των φρυδιών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ' ΟΨΙΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Συζήτηση με τον χειρουργό, είναι το πρώτο βήμα που θα πρέπει ν' ακολουθήσει κάποιος πριν αποφασίσει την Βλεφαροπλαστική. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια και ευθύτητα σχετικά με το τι προσδοκίες έχει από αυτήν την επέμβαση, έχοντας πάντα υπ' όψιν πως το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η βελτίωση και όχι η τελειότητα. Επίσης βασικός παράγοντας για την επίτευξη της αισθητικής χειρουργικής πράξης είναι η σταθερή ψυχολογική  και συναισθηματική κατάσταση του ενδιαφερόμενου. Παρ’ όλο που η Βλεφαροπλαστική μπορεί, να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνισή σας και να τονίσει την αυτοπεποίθησή σας, δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας! Η αισθητική χειρουργική απλά υπάρχει για να βελτιώνει την όψη σας, όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς τους ίδιους.

Ο Πλαστικός Χειρουργός θα σας κάνει μία συνηθισμένη εξέταση των βλεφάρων σας ώστε να εκτιμήσει ο ίδιος τον βαθμό χαλαρότητας η του οιδήματος  που υπάρχει και ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας, πιθανόν να σας συστήσει ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Μετά την εξέταση, ο χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας τους παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν την απόφασή σας σχετικά με την επέμβαση, όπως η ηλικία, οι προσδοκίες σας, το σχήμα, καθώς και η κατάσταση του δέρματός σας. Επίσης, εάν ενδιαφέρεστε παράλληλα και για ανύψωση της γωνίας των φρυδιών, θα πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό οι δυνατότητες, ο χειρουργικός χρόνος, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και άλλες λεπτομέρειες.

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο χειρουργός θα σας εξηγήσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την περίπτωσή σας, καθώς και την χειρουργική τεχνική που θα ακολουθήσει, την αναισθησία, το που θα γίνει η επέμβαση και ποιο πραγματικά θα είναι το αποτέλεσμα της. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν σταθερά ανθρωπομετρικά μοντέλα και η μορφή και το σχήμα εξατομικεύονται στον καθένα.

Επίσης θα πρέπει να συζητηθούν με τον πλαστικό χειρουργό οι συμπληρωματικοί παράγοντες που θα πρέπει να σκεφθείτε πριν αποφασίσετε την Βλεφαροπλαστική, όπως το κόστος και οι πιθανές δυσκολίες αυτής της επέμβασης.

Κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες πετυχημένες επεμβάσεις Βλεφαροπλαστικής. Παρ’ όλα αυτά εσείς θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους αυτής της επέμβασης. Όταν γίνεται καθαρά για λόγους αισθητικής, μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως μολύνσεις, είναι σπάνιες. Η πιθανότητα επιπλοκών ελαχιστοποιείται με το να ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές του γιατρού όσον αφορά το μετεγχειρητικό στάδιο επούλωσης και αποθεραπείας.

Το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης ποικίλει. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το επηρεάζουν, όπως η έκταση και η πολυπλοκότητα της επέμβασης, καθώς και ορισμένα επιπρόσθετα έξοδα. Γενικά η Βλεφαροπλαστική είναι συνήθως μία επέμβαση που γίνεται για αισθητικούς λόγους, γι’ αυτό και τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η Βλεφαροπλαστική συνήθως γίνεται για να αφαιρέσει το περιττό και χαλαρό δέρμα των βλεφάρων, τόσο των επάνω όσο και των κάτω.

Η Βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία, συνήθως στο ιδιωτικό ιατρείο αλλά και σε χειρουργείο κλινικής.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι κλασική. Κατ’ αυτήν, ο Πλαστικός Χειρουργός, αφού σχεδιάσει σε σχήμα «λαχούρι» το περιττό δέρμα των άνω βλεφάρων, διηθεί με το διάλυμα της τοπικής αναισθησίας την περιοχή και αφού  κάνει τις κατάλληλες τομές αφαιρεί το περιττό τμήμα. Ακολούθως, εάν χρειάζεται, αφαιρείται και τμήμα υποκείμενου λίπους, ώστε να σχηματισθεί καλύτερα η οφθαλμική κόγχη. Εν συνεχεία εκτελείται συρραφή του δέρματος και τοποθέτηση βρεγμένης γάζας ώστε να μειωθεί το οίδημα.

Όταν τελειώσουν οι χειρισμοί στα επάνω βλέφαρα, επεμβαίνουμε στα κάτω. Μετά την διήθηση με το ίδιο διάλυμα τοπικής αναισθησίας, εκτελείται τομή 1 περίπου χιλιοστό κάτω από τις βλεφαρίδες. Εν συνεχεία αποκολλάται προσεκτικά το δέρμα σε αρκετή έκταση, ανασπάται και αφαιρείται τμήμα του λίπους που χρειάζεται. Ακολούθως τεντώνουμε το δέρμα και αφού αφαιρέσουμε το περιττό εκτελείται συρραφή στη νέα του θέση.

Μετά την επέμβαση τοποθετούνται αποστειρωμένες αυτοκόλλητες ταινίες και τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα για 15-20 λεπτά περίπου.

Η όλη διαδικασία κρατά 2 ώρες περίπου, ανάλογα με την έκταση και τις δυσκολίες της επέμβασης.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την επέμβαση πιθανόν να υπάρχει ήπιος πόνος που αντιμετωπίζεται εύκολα με παυσίπονα και υποχωρεί σε 1 περίπου ημέρα.

Κάθε 3-4 ώρες και για το πρώτο 12ωρο, θα πρέπει να τοποθετείτε και εσείς ψυχρά επιθέματα, για 15 περίπου λεπτά κάθε φορά, ώστε το οίδημα και οι μελανιές να μην επεκταθούν πολύ. Μετά την 2η ημέρα και το οίδημα αλλά και οι μελανιές, αρχίζουν και υποχωρούν και φεύγουν το πολύ σε 1 εβδομάδα. Ένα μικρό οίδημα είναι δυνατόν να παραμείνει για αρκετές ημέρες, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε οργανισμός, αντιμετωπίζει με διαφορετικό ρυθμό την υποχώρηση των οιδημάτων και των αιματωμάτων. Επίσης μπορείτε, μετά το πρώτο 24ωρο, να ξεπλένετε την περιοχή και τις βλεφαρίδες, με γάζες εμποτισμένες με κρύο έως χλιαρό χαμομήλι.

Τα ράμματα αφαιρούνται την 3η με 4η ημέρα.

Σκοπός της Βλεφαροπλαστικής είναι πιο καλοσχηματισμένα και ανορθωμένα βλέφαρα, ώστε η περιοχή των ματιών, απαλλαγμένη από ρυτίδες και περιττό δέρμα, να δείχνει και να είναι πιο νεανική, πιο φρέσκια.

Οι ουλές αρχικά είναι ορατές, αλλά με τον καιρό εξαφανίζονται. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε make-up, και έτσι θα καλύπτονται οι ουλές τις πρώτες ημέρες.

Παρ’ όλο που θα μπορείτε να αναλάβετε μετά από 2 - 3 ημέρες, ο Πλαστικός Χειρουργός είναι αυτός που θα σας συμβουλεύσει για το πότε θα ακολουθήσετε τον κανονικό ρυθμό της ζωής σας. Για να γίνει σωστή αποθεραπεία, τις πρώτες 3 εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγετε τον ήλιο ή να φοράτε σκούρα γυαλιά. Η απόφαση να γυρίσετε στη δουλειά σας, εξαρτάται από το πόσο εσείς νιώθετε άνετα.

« Επιστροφή στη λίστα νέων

Δείτε το προφίλ μου στο Linkedin